Recept na domácí kešu máslo je tu! Dnes si ukážeme, jak si vyrobit toto ořechové máslo z jediné ingredience. Je plné bílkovin, zdravých tuků, a navíc je recept opravdu jednoduchý.
Ukážeme si dokonce, jak lze vyrobit ze syrových, namočených neboli aktivovaných, či pražených kešu ořechů!
Jaký je postup při výrobě?
Co vše budeme potřebovat?
Jak kešu máslo použít?
To a mnoho dalšího se dozvíme v dnešním receptu.
Co je kešu máslo a další ořechová másla?
Ořechové máslo vzniká rozemletím různých ořechů na pastu.
Výsledkem tohoto procesu je roztíratelný krém s vysokým obsahem tuku.
Ořechová másla obsahují kombinaci živin, jako je vláknina, vitaminy B a E, bílkoviny, fosfor a zinek.
Kromě kešu másla existuje také mandlové máslo, máslo z vlašských ořechů, arašídové máslo, kokosové máslo, máslo z lískových ořechů atd.
Každé z nich má své vlastní zdravotní výhody, díky kterým by mohlo být tím nejlepším ořechovým máslem pro vaše potřeby nebo preference.
Kešu máslo je krémové, hladké a má o něco nižší obsah tuku než ostatní ořechová másla.
Jaké jsou výhody kešu?
Kešu ořechy a tím pádem i kešu máslo mají mnoho výhod, pojďme se podívat na ty nejzákladnější…
- je bohaté na živiny
- obsahuje mnoho zdravých tuků
- je vhodné pro vegany
- neobsahuje alergeny jako arašídy
- má univerzální využití
Zní to zajímavě, že? Mrkněte na celý článek o výhodách kešu ořechů a kešu másla.
Kešu máslo je navíc bezlepkové, bez cukru a hodí se do různých stravovacích stylů, jako je třeba Fitness, Low Carb nebo Keto.
Určitě je toto máslo vhodné i pro Vegany či Vegetariány.
Proč vyrábět kešu máslo doma?
Zaprvé je to prima zábava a zadruhé je výroba ořechových másel doma finančně mnohem úspornější, zejména při nákupu oříšků ve velkém a výhodném balení.
Navíc ani nejsou potřeba všechny ty zbytečnosti, které mnozí výrobci používají. Jasně, myslím tím oleje, cukr atd.
Při přípravě tohoto jednoduchého receptu na domácí kešu máslo stačí jediná ingredience pro úžasně krémové a hladké kešu máslo!
Vše, co k tomuto receptu potřebujete, jsou kešu oříšky a kuchyňský robot nebo výkonný mixér.
Pokud nebudete mít pražené ořechy, tak se jistě bude hodit i trouba.
Stejně jako u většiny receptů na ořechové nebo semínkové máslo je samotný postup výroby úžasně jednoduchý.
TIP: pokud zrovna nemáte na domácí výrobu náladu, můžete si vybrat ze široké nabídky ochucených i neochucených kešu másel 🥳
Recept na domácí kešu máslo: Co budeme potřebovat?
- kešu ořechy
- mixér
- trouba
Asi není překvapením, že na toto domácí kešu máslo budete potřebovat kešu oříšky 😅
Pro tento postup můžete použít syrové, nesolené kešu oříšky.
Možné jsou i pražené kešu oříšky, ale to nechám na vás, jak moc chcete věnovat receptu času a úsilí. Ale když si člověk ořechy sám i opraží, tak je z toho zase trochu jiný zážitek…
O přípravu kešu másla se můžete pokusit i se středně výkonným přístrojem, vyhnul bych se použití nějakého velmi starého nebo málo výkonného, protože proces bude velmi pomalý a mohl by se přehřát motor.
Recept na domácí kešu máslo: Jak vyrobit kešu máslo?
Níže najdete postupy pro obecné recepty z pražených, aktivovaných a syrových kešu ořechů.
Všechny recepty vyžadují jen několik jednoduchých kroků…
Recept na domácí kešu máslo z aktivovaných / namočených kešu ořechů
Chcete-li vyrobit „aktivované“ kešu máslo, musíte proces výroby domácího kešu másla zahájit několika dalšími kroky: namáčením a dehydratací.
Nezapomeňte si na tyto kroky nechat zhruba jeden až jeden a půl dne.
Krok 1: namočte / aktivujte kešu oříšky
Kešu oříšky nasypte do velké mísy, zalijte je vodou o pokojové teplotě a přidejte lžičku soli.
Nechte je namočené nejméně 4 hodiny, maximálně 24 hodin.
Poté ořechy slijte, ještě jednou propláchněte a čistou utěrkou je co nejvíce osušte.
Aktivací ořechů se stimuluje proces klíčení.
Krok 2: sušení ořechů
Kešu ořechy můžete sušit třemi způsoby: v sušičce, v troubě nebo na vzduchu.
- Sušička: Kešu oříšky rozprostřete v jedné vrstvě na tác dehydrátoru. Poté dehydratujte při teplotě 40 °C po dobu 14-18 hodin nebo do úplného vysušení
- Trouba: Chcete-li napodobit sušičku, použijte nejnižší dostupnou teplotu (cca 50 ºC), dokud nebudou suché
- Na vzduchu: tento proces je samozřejmě nejpomalejší a na můj vkus trvá zbytečně dlouho. Samozřejmě můžete vše urychlit, pokud je hezké počasí a svítí sluníčko
Recept na domácí kešu máslo ze syrových nebo pražených ořechů
Krok 1: opražte kešu oříšky
Syrové kešu oříšky rozložte na velký plech.
Poté je pražte v předehřáté troubě při teplotě 165 ºC po dobu 10-15 minut, dokud nezískají zlatavou barvu a nebudou voňavé.
Poté plech vyjměte z trouby a nechte ořechy 10 minut vychladnout.
Pokud si chcete práci zjednodušit, můžete zakoupit pražené kešu ořechy… nebo naopak udělat kešu máslo rovnou ze syrových (nepražených) ořechů.
Krok 2: rozmixujte kešu oříšky na hladké máslo
Nasypte kešu oříšky do kuchyňského robotu / mixéru a rozmixujte je dohladka.
Během tohoto procesu projdou kešu oříšky několika fázemi.
- nejprve budou rozemlety na jemnou moučku
- poté začnou houstnout, jak se z nich budou uvolňovat oleje
- následně vytvoří kuličku
- poté hustou pastu
- nakonec hladké, krémové kešu máslo…
Během mixování si dávejte každé 2-3 minuty přestávku a seškrabujte stěny nádoby, aby se mixér nepřehřál a všechny ořechy byly rovnoměrně zpracovány.
Doba potřebná k rozmixování do požadované konzistence závisí na použitém mixéru a kešu oříšcích.
U našeho superhladkého másla z pražených kešu oříšků proces trvá obvykle 12-15 minut.
Jakmile dosáhnete požadované konzistence, můžete přidat další ingredience pro ochucené kešu máslo.
Případně ho rovnou přelijte do vzduchotěsné sklenice.
Jak ochutit domácí kešu máslo?
Čistá másla jsou nejzdravější, nejvíc mi chutnají a přidání jakýchkoliv dalších surovin ovlivňuje trvanlivost.
Pokud chci máslo ochutit, tak to udělám jen u části, takže třeba u jedné ze třech skleniček.
Pokud byste přecijen kešu máslo chtěli ochutit…
Základní nepovinné přísady do kešu másla
- Sůl: špetka soli pomůže báječně zvýraznit chuť ořechů a bude působit jako přírodní konzervant
- Sladidlo: domácí kešu máslo můžete osladit několika způsoby. Můžete použít pevné sladidlo, jako například kokosový cukr či xylitol, nebo dokonce tekutá sladidla, jako med nebo javorový sirup
- Olej: pokud zjistíte, že z nějakého důvodu potřebujete přidat olej, doporučuji použít třeba kokosový olej nebo MCT olej, což je moje oblíbená varianta, která má mnoho zdravotních benefitů!
- Proteinový prášek: my máme doma moc rádi proteinové kešu máslo, kde si do kešu másla jednoduše přimícháte kvalitní proteinový prášek, což zajistí extra dávku bílkovin. To určitě ocení aktivní jedinci, sportovci nebo fanoušci fitness 💪
Možnosti ochuceného kešu másla
- Čokoládové kešu máslo: doporučuji přidat 2-4 lžíce kakaového prášku se sladidlem dle vašeho výběru a špetku soli
- Kořeněné kešu máslo: například skořice, chai koření nebo perníkové koření
- Kokosové kešu máslo: přidejte strouhaný kokos pro texturu a jemnou chuť
- Jahodové kešu máslo: budete potřebovat prach či drť lyofilizovaných jahod, vanilku a sladidlo
Příchutě přidávejte až poté, co je máslo krémové a hladké, a snažte se ochucené druhy spotřebovat do dvou týdnů, protože se změní jejich trvanlivost.
Jak skladovat Kešu máslo?
Kešu máslo můžete skladovat v chladničce po dobu 6-8 týdnů, přičemž si dávejte pozor, aby byla skladovací nádoba čistá.
My nejraději používáme skleněné nádoby.
Před použitím ho nezapomeňte vždy raději promíchat.
Jak používat kešu máslo?
Pokud jste s ním ještě nepekli nebo ho nepoužívali v receptech, možná vás překvapí, jak často a univerzálně ho můžete využít.
Zde jsou různá použití kešu másla, která rozhodně stojí za to!
- namažte si ho na chleba – například na obyčejné tousty, bagety nebo dokonce na banánový chléb
- skvěle nahradí arašídové máslo v sendviči s džemem
- v některých receptech na hummus se používá místo tahini
- přidejte ho do ovesné kaše
- přimíchejte do smoothie či smoothie misek
- lze použít k přípravě veganské zmrzliny
- přidejte ho do omáček – dresinků, polev a dipů
A tohle je fakt jenom začátek. Možností je opravdu mnoho!
Tipy a poznámky k receptu
Klíčem k úspěchu je trpělivost.
V závislosti na konkrétním kuchyňském robotu nebo mixéru může tento proces trvat opravdu od 5 do 30 minut.
Nezapomeňte si dávat přestávky, aby se přístroj nepřehřál.
Pokud chcete vytvořit domácí křupavé kešu máslo, tak vložte do mixéru hrstku kešu oříšků a několikrát zapulzujte, dokud nezískáte drobivou konzistenci.
Nakonec je můžete vmíchat do hotového kešu másla.
Pokud používáte syrové kešu oříšky, je pravděpodobnější, že budete muset do receptu přidat trochu oleje.
Přesto bych neztrácel trpělivost a dal tomu alespoň 10 minut.
Pokud se však ani po této době nepřenese přes fázi drobivosti, přidejte 1-2 polévkové lžíce kokosového oleje či MCT oleje a pokračujte. Dokonalého másla se pak určitě dočkáte!
TIP: pokud zrovna nemáte na domácí výrobu náladu, můžete si vybrat ze široké nabídky ochucených i neochucených kešu másel ✅
Závěrečné hodnocení: Recept na domácí kešu máslo
.
.
.
.
Líbil se vám Recept na domácí kešu máslo? Tak mrkněte i na další…
- Kešu máslo a kompletní průvodce od A do Z
- Recenze Natural Protein – KEŠU PRAŽENÉ a naše zkušenost
- Zdravotní benefity ořechového másla a ořechů
- Recenze Powerlogy Cashew Cream a naše zkušenost
- Recenze Natu: test 15 produktů a naše zkušenost
- Jaké ořechové máslo má nejvíce bílkovin?
- Jaké ořechové máslo je vhodné pro hubnutí a má nejméně kalorií?
- Recenze: 100% Kešu máslo jemné – Ochutnej ořech