Pokud i vy milujete tento oblíbený zákusek, tak jste na správném místě, čeká nás právě teď zajímavý Recept na Banana bread s ořechy!
My jsme si tento vynikající moučník z přezrálých banánů totiž opravdu velmi zamilovali.
A každou chvílí jeho recept ozvláštňujeme, vylepšujeme, měníme a experimentujeme s ním.
Dneska vám představíme jeden z našich jednodušších, za to ale vděčných a nejchutnějších receptů.
Recept na Banana bread s ořechy
Obtížnost: 3/5
Čas přípravy: 10 minut příprava (+ 30 minut pečení)
Počet porcí: cca 10 plátků
Popis receptu
Banánový chlebíček, chcete-li Banana bread je vláčný zákusek, který lze různě dochucovat a vylepšovat.
My máme moc rádi právě s ořechy všeho druhu a s kousky čokolády.
Pokud nevíte, co s přezrálými banány, tak toto je perfektní volba.
Hodí se na něj totiž ty opravdu velmi zralé až přezrálé.
Čím více zralý banán = tím více přirozeně sladký a chutnější banánový chlebíček.
Do těsta lze použít vaše oblíbené ořechové máslo.
My jsme jakožto správní milovníci čokolády zvolili jedinečné Powerlogy Nougat Cream.
Ingredience
- 3 přezrálé banány
- 1 vejce
- 1/2 hrnku kokosového oleje / Ghí v tekutém stavu (tip: Recept na výrobu Ghí z pohodlí domova zde)
- 1 – 2 PL kvalitního medu / oblíbeného sirupu
- 1 PL oblíbeného ořechového másla
- 1 hrnek špaldové mouky
- 1/2 hrnku pohankové mouky
- 2 PL šťávy z citrónu
- 1/2 ČL jedlé sody
- 1 ČL kypřícího prášku do pečiva
- špetka himalájské soli
- posekané oblíbené ořechy, kousky vysokoprocentní čokolády, či pár čokoládových peciček
Postup receptu
- začneme tím, že si předehřejeme troubu na 180 °C
- ve středně velké míse si nejprve rozmačkáme pomocí vidličky banány na kaši
- přidáme celé vejce, šťávu z citrónu, lžíci ořechového másla, kokosový olej / Ghí, med či sirup a pomocí metličky chvíli šleháme v tekutou směs
- do té postupně přimícháváme mouku, jedlou sodu, kypřící prášek, špetku soli a opět zamícháme
- do vzniklého těsta většinou přidáváme posekané ořechy podle aktuální chuti
- na podzim a v zimě se perfektně hodí vlašské ořechy, výborné jsou i třeba pekanové, para ořechy, mandle
- my většinou přidáme hrstičku až dvě posekaných ořechů a občas i posekanou vysokoprocentní čokoládu, kterou rádi dáváme i navrch
- těsto vlijeme do formy na chlebíček a pečeme při 180 °C cca 30 – 35 minut
- propečenost chlebíčku určitě zkontrolujte cca po těch 30 minutách špejlí
- nechte chlebíček vychladnout a můžete se do něj s chutí pustit
Poznámky k receptu
Na recept se opravdu nebojte použít přezrálé banány, jsou na to perfektní!
Navrch chlebíčku si můžete opět nasekat jako my například mandle a čokoládu.
Pro milovníky kokosu je vyzkoušeno i celý chlebík shora potřít čokoládou a posypat kokosem.
Do těsta můžete kromě již zmiňovaných ořechů a čokolády přidat i oblíbené sušené ovoce.
Chlebík je výborný na snídani, ke kávě, či jako zákusek ke svačině.
Závěrečné hodnocení Receptu na Banana bread s ořechy